yachtyou.cz - Světovy online vyhledávač na pronájem lodí.
Svatá Lucie

Oficiální název: Saint Lucia, hlavní město: Castries, státní zřízení: konstituční monarchie, náboženství: římští katolíci, anglikáni, jiní protestanti, ůřední jazyk: angličtina i antilská kreolština, Časový posun:- 5 hod zimní čas a - 6 hodin letní čas.































strov původně obývali Aravakové, které postupně vytlačili Karibové. Ostrov byl poprvé zaznamenán v mapě Francouzi kolem roku 1500. Po mnoha sporech a válkách o ostrov ho nakonec ovládli Britové. Roku 1502 k ostrovu připlul Kryštof Kolumbus. Od roku 1605 se tu usazovali angličtí osadníci, ale od poloviny 17. století ovládli Sv. Lucii Francouzi. Po napoleonských válkách však připadl ostrov Británii, a od roku 1814-1967 byl britskou kolonií. V letech 1958-1962 se Sv. Lucie stala součástí Západoindické federace a v letech 1967-1979 autonomním státem přidruženým k Británii. Roku 1979 byla vyhlášena nezávislost ostrova v rámci Commonwealthu. V čele konstituční monarchie stojí generální guvernér zastupující britskou královnu. Vojenské síly Sv. Lucie se účastnily americké invaze na Grenadu v roce 1983. Od roku 1988 se Svatá Lucie snaží posílit spolupráci se třemi karibskými ostrovními státy: Dominikou, Grenadou a Svatým Vincencem. Zároveň prosazuje myšlenku vytvoření jednoho východokaribského státu. Návštěvník by si neměl nechat ujít karneval s typickou místní calypso hudbou, tancem a maškarním průvodem, který se koná v létě, 3. týden v červenci. Velkou událostí zde je každoroční tradiční jazzový festival - většinou prvních 10 dní v květnu.
Pro jachtaře je samozřejmě událostí roku ARC (Atlantic Rally for Cruisers), závod přes Atlantik, startující v Las Palmas na Grand Canarii a končící na Sv. Lucii, který se koná každý rok v listopadu.

Vnitrozemí ostrova Sv. Lucie je hornaté, s nejvyšším vrcholkem Mt Gimie (950 m) na jihozápadě, z hor padají hluboká údolí, v nichž rostou banánovníky a kokosové palmy. Geologicky nejzajímavější oblastí je oblast Soufrière na západním pobřeží – dva kónické vulkanické vrcholy Petit Piton a Gros Piton, dosahující kolem 760 m, a mezi nimi horké bublající sírové prameny Sulphur Springs. Co se týká vegetace na ostrově, sušší oblasti, kde rostou pouze kaktusy a ibišky, se tu střídají s džunglemi s divokými orchidejemi, liánami a dalším bujným exotickým rostlinstvem. Již pouhých 10% povrchu je nyní pokryto zbytkem deštného lesa, který je chráněnou přírodní rezervací, zdejší chloubou jsou vzrostlé gumovníky. Patří mezi nejvyhledávanější místa na světě pro svou romantiku písečných pláží v uzavřených zátokách.
Zajímavá místa:
Castries
 - hlavní město ostrova je obchodním centrem a především živým přístavem. Nejčilejší ruch se odehrává právě u přístavu v ulicích Jeremie a Peyniers, kde je spousta stánků s místními řemeslnými výrobky. Město bylo založeno v 18. století, ale postupně třikrát zpustošeno a většina historických objektů byla zničena, zachovalo se pouze tiché náměstí Dereka Walcotta s dřevěnými domy z 19. století a katedrálou Immaculate Conception, proti níž se nachází 400 let starý strom.

Rodney Bay...v této rozlehlé chráněné zátoce leží resort Reduit Beach a malá rybářská vesnička Gros Islet. V Rodney Bay Marina je největší jachetní přístav na ostrově.

Pigeon Island National Park - původně ostrůvek, kde si první francouzský obyvatel ostrova, Jambe de Bois, vytvořil v roce 1550 základnu, odkud podnikal výpady na projíždějící španělské lodě. V roce 1970 byl ostrov propojen s pevninou písčitou cestou, přeměněn tak na poloostrov a vznikl zde národní park, krásné místo s pozůstatky pevnosti Fort Rodney a s tichou nádhernou pláží.

Soufrière...městečko bylo založeno Francouzi v roce 1746 a pojmenováno podle nedalekých sírových pramenů. V centru města je zajímavý kamenný katolický kostel a na trhu Soufrière Market se dají koupit pletené košíky, slaměné klobouky a koření.
Za návštěvu stojí krásná a dobře udržovaná botanická zahrada Diamond Waterfalls Botanical Garden nedaleko městečka Soufriere a samozřejmě návštěva vulkánu s možností se vykoupat v sirných pramenech.
Skvělým zážitkem pro fyzicky zdatnější je výšlap na Velký Piton (797 m), cesta vede okolo drobných historických památek, přes prales a je zakončena úžasným výhledem do okolí, zejména na sousední Malý Piton (750 m). Oba vrcholy jsou od 2004 zapsány na seznamu přírodních památek UNESCO.
Pro milovníky přírody je skvělým zážitkem jakákoliv naučná stezka pralesem, zejména ty s možností vykoupat se pod vodopádem.
V sobotu večer si nenechte ujít Dennery Fish Fiesta - místními rybáři pořádaná akce začíná okolo 20 hodiny večer na pláži před kostelem, nabízí nepřeberné množství zejména rybích specialit, hudbu a zábavu až do brzkých ranních hodin.

Marigot Bay - půvabná chráněná zátoka na severozápadě ostrova s malou pláží s palmami je zezadu chráněná zelenou kopcovitou krajinou. Nachází se zde kotviště pro jachty.

Frigate Islands Nature Reserve...návštěva této přírodní rezervace na východním pobřeží ostrova se vzácnými druhy ptactva je organizována místními cestovními kancelářemi.

Vieux Fort...nejjižnější město ostrova zaujme zajímavou kombinací starých dřevěných domů a nové výstavby, je také důležitým přístavem a na východě města se rozkládají nádherné bílé pláže. Ze 730 m vysokého vršku Moule à Chique, vůbec nejjižnějšího bodu ostrova, se otvírá nádherný pohled buď do hornatého vnitrozemí nebo na jih na ostrov St. Vincent.

Podnebí je tropické a subtropické ovlivňováno větry ze severovýchodu. Tento karibský ostrov  je skvělým místem pro dovolenou po celý rok, s trvale teplým a tropickým podnebím. V letních měsících (červen až listopad) zde spadne o něco více srážek než v sušších zimních měsících. Od května do srpna zde vysloveně vládne ta pravá karibská idyla, trošku však narušovaná krátkými přeháňkami, protože je období dešťů. Teplota vzduchu se pohybuje v rozmezí 21 - 31°C, průměrná teplota moře je kolem 26°C. Stabilní severovýchodní pasáty přispívají k příjemnému osvěžení i v horkých měsících.

Svátky a události...1. ledna Nový rok, 2. ledna Novoroční svátek, 22. února Den nezávislosti, Velký pátek a velikonoční pondělí pohyblivé svátky, 1. května Svátek práce, Svatodušní pondělí (pohyblivý svátek), Tělo Páně (pohyblivý svátek),
1. srpna Den emancipace/Den národních hrdinů, první pondělí v říjnu Den Díkůvzdání, 13. prosince Národní den,
25. prosince Vánoční svátek, 26. prosince Druhý svátek vánoční.

Měna: Východokaribský dolar (XCD), kde 1XCD = 0,4 USD. Běžně lze platit i americkými dolary, avšak bankovky 100,- USD nejsou obchodníky přijímány. Bankomaty seženete na letišti a ve městech - hlavně v nákupních střediscích. Nocleh seženete od 75 USD/pokoj/noc. Jídlo v restauraci pořídíte asi od 40 ECD na ulici vás vyjde mnohem levněji (od 12 ECD). Známka na pohled do Evropy stojí 70 východokaribských centů.
Pronájem automobilu...je nutné mít Mezinárodní řidičský průkaz nebo si na místě k běžnému řidičskému oprávnění zakoupit za cca 30 USD povolení k řízení, jehož platnost je 3 měsíce. Na ostrově se jezdí vlevo, stav a kvalita silnic je velmi kolísavá. Pronájem automobilu střední třídy se pohybuje okolo 80,- USD/den.
Internet je dostupný ve většině ubytovacích zařízeních a mobilní sítí je pokryta většina ostrova. GSM má americké parametry. Internetové kavárny neexistují.

Místní kuchyně...ochutnat místní kuchyni se vám podaří zejména v různých restauracích a vesnických hospůdkách. Objednejte si tzv roti (kuřecí, hovězí, jehněčí, rybí nebo zeleninová směs s kari zapečená v pšeničné placce) a bakes (nekynutý vdolek na grilu nebo smažený). K dostání na každém rohu je exotické ovoce - mango, papája, guava, passionfruit, banány a kokosy. Chuťovým zážitkem budou také smažené banány nebo grilovaný chlebovník. K pití si dejte ležák Piton nebo místní rum Chairman´s či Admiral Rodney a nebo skvělé koktejly.

Cestovní doklady...platný cestovní pas (na minimálně šest měsíců), vízum, dvě fotografie, potvrzení o zaměstnání, zpáteční letenku či lodní lístek, kopii cestovního itineráře, potvrzení o ubytování, dostatečné prostředky pro pobyt, případně zvací dopis.
Víza: Od roku 2015 má Svatá Lucie a EU podepsanou dohodu o bezvízovém styku na 90 dní v půlroční periodě.
Povinné očkování není vyžadováno. Doporučené očkování žloutenka A a tyfus. Je dobré si přibalit repelenty. Nedoporučuje se koupání ve sladké vodě vzhledem k možnému výskytu bilharzie (schistosomiasis).

Důležité kontakty...ambulance: 911, policie: 999, hasiči: 911, námořní pohotovost: 452 25 95, policejní velitelství: 452 28 54, protizločinecká linka: 458 28 80,  hasiči/ambulance Castries: 452 23 73, voda – pohotovost: 452 53 44,
přírodní neštěstí: 452 38 02.

Zastoupení ČR v zemi: Svatá Lucie zastoupení v ČR nemá. Adresa nejbližší ambasády: Velvyslanectví Svaté Lucie - Ambassade de la Sainte-Lucie, 100, rue des Aduatiques, 1040 Bruxelles, Belgium – Belgie.
Zastoupení země v ČR: Nejbližší zastoupení ČR v oblasti: Embajada de la República Checa, Calle Los Cedros, Qta. Isabel, Urbanización Country Club, Caracas 1060, Venezuela.


Jachting - maríny - přístavy:

Rodney Bay Marina  GPS: 14°04’32.72” N  60°56’55.63” W,  telefon: +758-572-7200, fax: +758 452-0185, VHF kanál:16,
e-mail: rmb@igymarinas.com
Capella Marina v zálivu Marigot - nachází se na západní straně letoviska Capella Marigot Bay Resort, Capella Marina je nejvýznamnějším místem pro letní dovolenou na nejlepších jachtách z celého světa. Dlouho uznávaný jako jeden z nejbezpečnějších kotvíšť v Karibiku, Marigot Bay poskytuje ochranu lodím během nejtvrdších rozmarů počasí. Záliv je známý jako "hurikánová díra" kvůli své poloze na západní straně ostrova, kde je obklopen horami a zažívá minimální přílivové změny. Některé velké námořní pojišťovny skutečně rozeznávají Marigot Bay jako skutečně bezpečný přístav. Díky pohodlnému přístupu do Karibiku je Capella Marina v Marigot Bay oblíbeným startovním a spouštěcím místem pro pronájem jachet v důsledku velkého přístavu a pohodlných přímých letů do az USA i Spojeného království.
Kontakty: Marina Office - Tel: +1 (758) 451 4275, fax: +1 (758) 451 4276 nebo email  contact.marinaslu@capellahotels.com
Marina manažer, Troy Blanchard - Tel: +1 (758) 728 9948 troy.blanchard@capellahotels.com