yachtyou.cz - Světovy online vyhledávač na pronájem lodí.
Itálie

Základní informace
Itálie je středomořský stát ležící na Apeninském poloostrově. K Itálii náleží ostrovy Sicílie a Sardinie. Sousedí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem, Slovinskem a malými enklávami jako je Vatikán a San Marino.

Severní část Itálie je tvořena Alpami, které dělí na Přímořské Alpy, Kottické Alpy, Grajské Alpy a Savojské Alpy. Zde se také nachází nejvyšší hora Mont Blanc, dosahující výšky 4 807 m. K dalším nejvyšším horám patří Matterhorn (Monte Cervino 4 478 m) a masiv Monte Rosa (4 634 m). Další rozháhlou Alpskou částí jsou malebné Dolomity s řadou masivů, navazujících na vápencová pohoří Julských a Karnských Alp. V této části státu se nacházejí rozlehlá jezera Lago di Garda, Maggiore, Como a Iseo, která vznikla za ledovcovými údolími.
V podhorské oblasti Itálie se rozkládá rozlehlá Pádská nížina, kterou protéká řeka Po (Pád), jež je nejdelší řekou.
Oficiální název země: Repubblica Italiana  
Státní zřízení: republika
Hlavní město: Řím (Roma)                         
Úřední jazyk: italština
Počet obyvatel: 58,1 miliónů
Rozloha: 301 309 km2
Měna: Eura
Časové pásmo: středoevropské
Náboženství: římskokatolické
Nejvyšší hora: Mont Blanc (4 807 metrů)
Nejdelší řeka: Pád (652 metrů)
Internetová doména: .it
Telefonní předvolba: 0039

 

Doporučená doba návštěvy
Nejvhodnější dobou pro letní dovolenou (koupání v moři, atd.) je doba léta (červen, srpen).
Květen a září nabízí také velice příjemné teploty - navíc konec sezóny má výhodu v tom, že letoviska nejsou přecpaná turisty a ceny jsou nižší než na vrcholu letní sezóny.
Pokud dáváte přednost poznávacím zájezdům než pobytovým, doporučují se podzimní měsíce, kdy je počasí přívětivé.

Počasí
Nejteplejším měsícem je červenec, nejchladnějším leden. Průměrná teplota vzduchu:
ŘÍM: v létě 22 - 30 °C, v zimě 6 - 13 °C
SARDINIE: v létě 22 - 31 °C, v zimě 8 - 14 °C
SICÍLIE: v létě až 45 °C

Průměrný úhrn srážek se pohybuje okolo 500 - 1000 mm ročně. Nejvíce srážek je v horských oblastech, nejméně srážek je zaznamenáno na Sicílii. Slunce v Itálii v létě svítí 8 - 11 hodin, v zimě pouze 2 - 5 hodin.
Scirocco je vítr ze severu Afriky a ovlivňuje jih Itálie - přináší teplé a dusné počasí.

Rizika
Itálie proslula mafií, ta se ale dnes zaměřuje spíše na ekonomiku. Na jihu je kriminalita obecně vyšší, ovšem na obratné kapsáře a další kolegy ze zlodějské profese si musíte dávat pozor po celém území.

Svátky a zvláštní události
1. ledna Nový rok
6. ledna Tři králové
duben Velikonoční pondělí (svátky jsou již od Zeleného čtvrtku) 
25. dubna Den Osvobození 
1. května Svátek práce 
15. srpna Nanebevzetí Panny Marie 
1. listopadu Všech svatých 
8. prosince Neposkvrněné početí Panny Marie 
25. prosince Vánoce 
26. prosince Svátek Svatého Štěpána
V tyto dny má většina bank a obchodů zavřeno.

Yachting v Itálii - JADERSKÉ MOŘE - JIH

Benátky – bohatá svébytná historie, nádherné architektonické památky, 117 mostů, od moře oddělené benátská laguna, v severní části převládá sladká voda a jižní část s mořskou vodou podléhající přílivu a odlivu, přeprava možná též prostřednictvím vodních busů Vaporetti a vodních taxi; další jachtařské cíle Murano, Chioggia.

TYRHÉNSKÉ MOŘE - JIH

k plachtění ideální Neapolský záliv, Pontinské ostrovy a Capri.
Neapol – město založeno Řeky r. 470 př.n.l., od 12.stol. stále silnější vliv na kulturu a obchod jižní Itálie, historické centrum je od r. 1995 kulturním dědictvím UNESCO, Vesuv; optimální výchozí bod pro plavby na vulkanické Pontinské ostrovy (divoká flóra, drobné vinice, jeskyně a odlehlé pláže).

Salerno – správní středisko s rozvinutým průmyslem a bohatou historií, leží mezi dvěma populárními plážemi Amalfi a Cilento, z mariny Porto Masuccio Salernitano dostupná nákupní střediska, rybí tržnice, restaurace a bary...vzdálenost na letiště v Neapoli cca 50 km

KALÁBRIE
při tyrhénském i jónském pobřeží dosud patrné řecké vlivy, západní Kalábrie nabízí nádherné pláže a zálivy.


Vibo Valentia – původně starobylé řecké sídlitě ze 7.stol. před naším letopočtem, nyní správní středisko Kalábrie...marina Stella del Sud a marina Carmelo nabízí krátkou cestu k Liparským ostrovům...letiště Reggio di Calabria vzdáleno cca 100 km.

SICÍLIE
četné nabídky na příjemný jachting, Liparské ostrovy, Kalábrie; většina posádek neobeplouvá celý ostrov, ale volí si určitou lokalitu s výlety na jednotlivé ostrovy.

Palermo – založeno Féničany v 8.stol. př.n.l., krásné residenční historické město, katedrála z r. 1184, Teatro Massimo, město již vyřazeno ze seznamu 10 nejnebezpečnějších italských měst, oblíbené „startovací stanoviště“.
Tindari – antické město s novou marinou Portorosa, dobré útočiště před větrem a vlnami, elegantní obchody, vzdálenost od letiště v Catania cca 150 min, ideální přístav pro plavby na Liparské ostrovy .


Liparské ostrovy – souostroví vulkanických ostrovů, z nichž největší je Lipari: naleziště perlitu a pemzy, stopy po vulkanické činnosti, mořské speciality, marina Corta a přístav Sottomonastero disponují některými základními službami, v létě pozor! možný problém s nedostatkem vody!; vulkanicky stále aktivní ostrovy Stromboli a Volcano, které při noční plavbě nabízí unikátní přírodní představení; ostrovy přestávají být opuštěnou destinací.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SARDINIE 
druhý největší ostrov Středozemí, nabízí kilometry dlouhé písčité pláže, rozeklané skalní formace na severu a mělké zátočiny na jihu, velký předpoklad slunného počasí, zachovalá mořská flora i fauna vybízející k potápění a šnorchlování, tyrkysově modrá voda.

Olbia – leží na SV ostrova, důležité dopravní středisko: blízké letiště Smeralda, při navigaci do Olbie se kapitáni řídí majákem na Isola della Bocca a dále vyznačenou trasou (dostatečně širokou) 1,5 km do vnitrozemí, městské molo se nachází v nejzápadnějším bodě zátoky, zakotvení bezplatné, blízký supermarket.


Alghero – všemi možnými kulturami ovlivněné město (Římané, Byzanci, Katalánci, Arabové, Kartáginci…) na západním pobřeží, Katalánci tvoří dodnes část obyvatelstva; mohutné městské opevnění s věžemi, oblast proslulá mořskými korály, divokým pobřežím, Neptunovou jeskyní, lákavou pláží Stintino.
Cagliari – na jihu ležící hlavní město Sardinie, fénické i španělské památky: amfiteátr, Villa Tigellio, archeologické museum, katedrála P. Marie, středověké uličky; přírodní zajímavosti: jeskyně Viper, kraj lagun s výskytem kormoránů a plameňáků; velmi frekventovaný přístav s marinou Del Sole a marinou Sant Elmo v JV části.

KORSIKA 
ráj pro posádky, které touží po místech odloučených od ruchu světa, divoké rozeklané pobřeží dlouhé téměř 1.200 km, zejména na východě písečné pláže, oblíbené zátoky Elbo, Porto, Lavezzi a Rondinara, na poloostrově La Girolata eukalyptové lesy; likéry, vína, francouzská kuchyně.  
                   

Ajaccio – hlavní město ostrova, rodiště Napoleona Bonaparte, založeno v 15. stol. Janovany, nabízí botanicky zajímavé turistické výšlapy údolím řek Prunelli a Gravona či k Janovské věži z r. 1608, ve městě významné muzeum italského výtvarného umění, v červenci a srpnu kulturní představení v ulicích; marina Ajaccio – dobře vybavená (supermarket nedaleko, bary a restaurace).
Bonifacio – na jižním vápencovém zalesněném výběžku ostrova, s výhledem na Sardinii, jedno z nejznámějších a nejdražších měst Korsiky ležící v zálivu tvaru fjordu, jedinečné antické stavby, elegantní marina 17 km od letiště Figari, doprava taxi z letiště za cca 45,- EUR (spojení busem není).

Elba – ostrov ležící cca 10 km od italské pevniny, největší z Toskánských ostrovů, součást největšího mořského národního parku spolu s ostrovy Capraia, Gorgona, Pianosa, Montecristo, Giannutri a Giglio, řadí se k nejkrásnějším a nejúrodnějším ve Středomoří, křišťálově čistá voda, romantické zátočiny, písečné pláže, sladkovodní pramen minerálky Napoleon; ideální pro začátečníky – mírný vítr, žádná složitá navigace a mnoho příležitostí k zakotvení; na ostrov, do Portoferraio možná přeprava trajektem z Piombina, četné posádky volí plavbu již z toskánských přístavů Piombino či Follonica.

TYRHÉNSKÉ MOŘE – SEVER - TOSKÁNSKÉ POBŘEŽÍ

Pisa, Florencie, Siena, Arezzo, San Gimignano lákají posádky k jednodenním výletům, etruská riviéra, starobylé památky, kopcovitá krajina, piniové lesy, bílé pláže Vada – „italský Karibik“, kolem Monte Argentario pestrý podmořský svět.

Castiglioncello – 30 km jižně od Livorna, prázdninové letovisko vhodné pro rodiny, oblíbené místo malířů a filmařů, ideální výchozí bod pro jedno- i vícedenní plavby na Korsiku a k Toskánským ostrovům, snadná dostupnost autem; marina Cala de Medici je nová, nabízí veškerý komfort i možnost tankování.
Follonica – vesnice s pozůstatky původních etruských sídel a s dalšími památkami, ideální místo pro jachtaře/začátečníky pro mírný vítr a pěkné lodní můstky, v létě nutno počítat s přelidněnými plážemi; nová marina Etrusca s veškerým servisem leží nedaleko obce Scarlino.

Viareggio – město známé dobýváním mramoru a výstavbou lodí, v 19. století zde zřízeny mořské lázně; oblíbený výchozí bod na Ligurské ostrovy Tino, Tinetto a Palmaria, na SZ cca 12 km pobřeží tzv. Cinque Terre, pitoreskní vesničky v kopcovité krajině, oblast je chráněna UNESCO, výchozí bod též do Portoferraio a do zálivu Portofino s luxusními jachtami, marina Porto Viareggio leží přímo na městské promenádě a je dobře vybavena.

Navigační a povětrnostní situace
Korsika – od května do září stálý SZ a JV vítr, teplá bríza od dubna do října, v zálivech obyčejně silnější, síla větru 3 -5, v noci obvykle bezvětří.
Elba – chráněna před silným mistralem ze SZ.
Sardinie – v oblasti La Maddalena mistrál.
Toskánsko – mírné středomořské podnebí, na jaře a na podzim deště.