yachtyou.cz - Světovy online vyhledávač na pronájem lodí.
Kypr

Kypr (řecky: Κύπρος, Kýpros; turecky Kıbrıs), oficiálním názvem Kyperská republika (řecky: Κυπριακή Δημοκρατία, Kypriakī́ Dīmokratía; turecky: Kıbrıs Cumhuriyeti), je euroasijský ostrovní stát nacházející se ve východní části Středozemního moře, východně od Řecka, jižně od Turecka, západně od Sýrie a severně od Egypta. Jde o třetí největší ostrov ve Středozemním moři a významnou turistickou destinaci. Kypr byl zakládajícím členem Hnutí nezúčastněných zemí. Od 1. května 2004 je členem Evropské unie, 1. ledna 2008 se připojil k eurozóně.
V roce 1974 po jedenácti letech střetu mezi komunitami kyperských Řeků a Turků provedli kyperští řečtí nacionalisté vojenský převrat. Členové Řecké vojenské junty navíc prosazovali sjednocení ostrova s pevninským Řeckem. Na tuto situaci reagovalo Turecko invazí a okupací severní části ostrova, která vedla k rozdělení ostrova a ustanovení Severokyperské turecké republiky.
Kyperská republika má de iure svrchovanost nad celým ostrovem a přilehlými vodami s výjimkou vojenských základen Akrotíri a Dekéleia patřících Spojenému království. De facto je pod správou Kyperské republiky kolem 59 % ostrova.

Historie
Do poloviny 12. století byl Kypr prosperující ostrov, kterému se vyhýbaly válečné konflikty. Teprve na jaře roku 1158 se na Kypru vylodil Renaud de Châtillon v čele antiochijské armády, posílené o arménské oddíly knížete Thorose. Posádka byzantského guvernéra na Kypru byla velmi slabá a útok vůbec nečekala. Boj byl velmi krátký. Posádka byla zčásti pobita a zčásti zajata. Do zajetí padl i zdejší místodržící Jan Komnenos, jenž byl zároveň synovcem byzantského císaře, a generál Michael Branas. Křižáci s Armény poté ostrov celé tři týdny intenzivně pustošili. Z invaze se Kypr vzpamatovával dlouhá desetiletí.
Na Kypru v letech 1191–1489 existoval křižácký stát, založený Richardem I. Po pádu ostatních křižáckých států byl ostrov nakonec prodán Benátkám. Roku 1571 získala ostrov Osmanská říše. V 19. století začal postupně narůstat řecký nacionalismus. Řekové toužili po spojení ostrova s Řeckem. V roce 1878 ostrov získali Britové, kteří se zde udrželi do roku 1960.
Kypr získal nezávislost v roce 1960 odtržením se od Velké Británie, v roce 1961 se stal součástí Commonwealthu. Rok po získání nezávislosti se současně rozhořel konflikt mezi Řeky a Turky. Mezi oběma národy byla OSN stanovena nárazníková zóna – tzv. zelená linie. V roce 1974 proběhl v jižní (řecké) části ostrova vojenský puč, který mohl vést i k jejímu spojení s Řeckem. Turecko odpovědělo invazí na severovýchodní část ostrova. Byl ustanoven separatistický stát, který se roku 1983 prohlásil nezávislou republikou, jež byla doposud uznána pouze Tureckem. Oba státy stále odděluje „zelená linie“ hlídaná vojsky OSN.
V roce 2004 bylo uspořádáno referendum o sjednocení ostrova, které, pokud by bylo přijato, by vytvořilo Sjednocenou kyperskou republiku, která by následně vstoupila do Evropské unie. Ačkoli byl Annanův plán v severní části přijat 65 % hlasů, byl zamítnut řeckou částí Kypru, kde se proti sjednocení ostrova postavilo 76 % obyvatel.
V roce 2014 nařídil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, aby Turecko odškodnilo kyperské Řeky za nucené vysídlení, vyvlastňování a diskriminaci po turecké invazi v roce 1974.
Kypr je třetím největším ostrovem Středozemního moře, po italských ostrovech Sicílie a Sardinie. Svojí rozlohou je 81. největší ostrov. Ze západu na východ měří 240 kilometrů a široký je 100 kilometrů. Od tureckého území jej odděluje 75 kilometrů moře. Ostrov se nachází mezi 34° a 36° severní šířky a 32° a 35° východní délky.
Fyzickému reliéfu ostrova dominuje pohoří Troodos a menší Kyrénský hřeben, menší rozlohu mají centrální roviny. Pohoří Troodos pokrývá většinu jižní a západní části ostrova a celkově tedy zabírá více jak polovinu jeho rozlohy. Nejvyšší bod Kypru je Olympos, vysoký 1 952 metrů, který se nachází v centrální části pohoří. Kyrénský hřeben se rozkládá kolem severního pobřeží ostrova, zabírá celkově menší plochu a jeho maximální výška nepřesahuje 1 024 metrů.
Z geopolitického hlediska je ostrov rozdělen na čtyři hlavní segmenty. Kyperská republika zabírá dvě třetiny ostrova (59,74%). Severovýchodní třetinu ostrova zabírá Severokyperská turecká republika (34,85%). Třetím segmentem je Spojenými národy spravovaná nárazníková zóna nazývaná Zelená linie. Čtvrtým územím jsou britské základny Akrotiri a Dhekelia.

Většinu obyvatel Kypru tvoří kyperští Řekové (78%) a Turci (18%). Přestože kyperští Řekové a kyperští Turci mají mnoho společného, jsou to odlišné identity založené na náboženství, jazyku a jsou úzce vázány na své mateřské země. Řecky se převážně mluví na jihu, kde jsou většinovou komunitou kyperští Řekové. Turecký jazyk převládá na severu, kde dominuje obyvatelstvo tureckého původu. Rozsáhle používaným jazykem na ostrově je angličtina.
Kyperští Řekové se přidržují řecké ortodoxní církve, kyperští Turci vyznávají islám. Náboženské menšiny ortodoxních Arménů, Maroniti (celkem jde o pár tisíc obyvatel) si podle ústavy z roku 1960 zvolili příslušnost ke kyperským Řekům.
Hlavní město Nikósie (186 000 obyv.), další města (tis. obyv.): LimassolLarnaka , správní členění: 6 distriktů a 3 distrikty Severokyperské turecké rep., státní zřízení: republika, členství: EU, OSN, Commonwealth, CE, OBSE.

Podnebí Kypr doporučujeme navštívit v rozmezí dubna až října, v tuto dobu svítí slunce v průměru 11 hodin denně. Suché a horké léto trvá od června do září. Nejtepleji je v červenci a sprnu, kdy teplota vzduchu dosahuje 40 až 45 stupňů a voda má až 28 stupňů. Noční teploty se v tuto dobu pohybují kolem 20 – 25 stupni Celsia. Chcete-li Kypr navštívit kvůli památkám, nejlepší volbou je květen, začátek června, září a říjen. Podzim je typický příjemným vánkem, voda má kolem 25 stupňů. Na jaře se teplota vzduchu pohybuje kolem 12 – 20 stupňů, teplota vody dosahuje 22 stupňů. V zimě se průměrné teploty pohybují kolem 16 stupňů, slunce zapadá již kolem půl páté odpoledne. V tomto období se můžeme v pohoří Troodos setkat s vrstvou sněhu, v provozu jsou i sjezdovky. Prší velmi ojediněle a výhradně během krátké a mírné zimy. Klima je na Kypru pro středoevropana velmi příjemné, typicky středomořské až subtropické. ypr je díky velmi nízké úrovni znečištění ideální místo pro vaše děti a rodinu. Na ostrově je velké množství mezinárodních škol s výukou v anglickém jazyce, stejně tak i školek.

Jídlo - Kyperské speciality
Mezze je tradiční jídlo i způsob jeho servírování. Na stole vám přistane varieta různých malých chodů, podávaných postupně na malých talířcích. Mnohdy i více jak 20 různých jídel z masa, lilku, cizrny, ryb a zeleniny s širokou škálou chutí a vůní. Nechybějí samozřejmě ani omáčky, například „tahini” sezamová s česnekem nebo „talaturi” okurková s jogurtem ochuceným mátou. Velmi oblíbený je kořeněný ovčí sýr, „haloumi” upravený např. na grilu. Vedle meze si můžete pochutna na tradičních jídlech jako stifado, dolmades nebo klefitiko.
Jednou z typických kyperských příprav masa je pečení v hliněné peci.
Ryby - na vynikajících středomořských rybách si můžete pochutnat v mnoha restauracích s mořskými plody, které se nacházejí blízko pobřeží. Připravují se různými způsoby: grilované, smažené, slané, kyselé, kořeněné nebo přírodní.
Yemista jsou plněné vinné listy. Podávají se teplé nebo studené. Shieftalies jsou malé párky z mletého masa, které se grilují na dřevěném uhlí. Haloumi (bílý ovčí sýr) je základ kyperské diety a podává se ke každému jídlu. Haloumi se tradičně vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, i když někdy může obsahovat i kravské mléko. Kleftiko - pečené jehně připravované v římském hrnci. Avgolemoni - citron a vaječná polévka.
Souvlakia (kebab) - malé kousky napíchnutého vepřového nebo jehněčího masa se pomalu pečou na ohni. Jí se s nakrájenou cibulí, petrželí a rajčaty v pita chlebu. Flaounes - tradiční tvarohové koláče (cheese cakes), které se pečou na Velikonoce. Flaounes tvoří korpus s náplní ze sýra, vajec a máty. Jsou ve tvaru trojúhelníku a čtverce. Soutzoukos (sladká klobása Soutzoukos) je oblíbený na kyperských festivalech a slavnostech. Mandlový „náhrdelník“ se pověsí na háky do tvaru U nad kotel s čerstvě uvařenou hroznovou směsí. Šňůra se  ponoří do hroznové směsi a až se hustá šťáva přichytí na mandle, vytáhnou se ven. Loukoumia je také známý jako „turecký med“. Měkké, žvýkací, lákavé sladké kostky pokryté moučkovým cukrem. Jsou vyrobené pouze z čistých ingrediencí, které neobsahují chemické přísady. Mají různé příchutě. Glykol - zavařované mandle, datle, meruňky, třešně, kdoule a hrozny podávané vždy se sklenicí vody.

Kyperské víno se produkuje již tisíc let s tradicí více jak 6 000 let a doposud patří mezi nejdůležitější export Kypru. Víno se na Kypru pěstuje na úpatí pohoří Trodoos mezi Paphosem a Limassolem. „Commandaria“ se těší reputaci vybraného dezertního vína od 12. století. K výrobě tohoto vína mohou být použity pouze hrozny z původních pravokořenných odrůd Xynisteri (bílé) a Mavro (modré) z regionu Commandaria. Toto víno má bohatou historii jdoucí až do doby starých Řeků. A proto se pyšní uznání vína s nejstarším názvem na světě, které se stále vyrábí. Coffee -  tradiční kavárny „kafenio“. Je tím nejdůležitějším místem ve vesnici, centrem komunikace a místem setkávání se s přáteli. Servíruje se zde široké množství nápojů včetně kyperské kávy (pije se pomalu, většinou se podává se sklenicí studené vody). 
Pivo - na ostrově je velmi rozšířená místní značka piva KEO a LEON. Vedle řady světových značek piv je na ostrově hodně rozšířený německý Clausthaler. Ani daleko od domova nezůstanete bez dobrého českého piva. Největší zastoupaní českých piv je dostání mimo jiné v síti obchodu Carrefour nebo Orafanides.

Kyperské pláže - Modrá vlajka
Kypr je proslulý pro jeho jemné zlatavé pláže. Modrá vlajka je exkluzivně udělována jako označení ekologických a kvalitních pláží dbající o soulad člověka a ekologie s přírodou.  Modrá vlajka byla udělena přes 3 200 plážím a přístavům ve 36 zemích po celé Evropě, Jižní Africe, Maroku, Novém Zélandu, Kanadě a Karibiku.

V oblasti Paphos jsou Modrou vlajkou označny tyto pláže: 
Alykes pláž obce Pafos
Obecní kemp v Polis Chrysochous (zařízení pro tělesně postižené)
Coral Bay pláž obce Pegeia (zařízení pro tělesně postižené)
Faros pláž obce Pafos
Geroskipou pláž obce Geroskipou (zařízení pro tělesně postižené)
Laourou pláž obce Pegeia
Městské lázně obce Pafos (zařízení pro tělesně postižené)
Městská pláž obce Polis Chrysochous (zařízení pro tělesně postižené)
Pachyammos pláž obce Pafos (zařízení pro tělesně postižené)
Vrysoudia A pláž obce Pafos
Vrysoudia B pláž obce Pafos (zařízení pro tělesně postižené). 

 

 

 

 

 

 

 

V oblasti Limassol jsou Modrou vlajkou označny tyto pláže: 
Akti Olympion pláž obce Lemesos municipality (zařízení pro tělesně postižené)
Aoratoi pláž společenství Pyrgos (zařízení pro tělesně postižené)
Aphrodite pláž společenství Agios Tychonas (zařízení pro tělesně postižené)
Armonia pláž společenství Agios Tychonas
Castella pláž společenství Agios Tychonas (zařízení pro tělesně postižené)
Kalymnos pláž společenství  Pentakomo
Loures pláž společenství Agios Tychonas
Onisilos pláž společenství Agios Tychonas (zařízení pro tělesně postižené)
Parekklesia pláž společenství Parekklesia  (zařízení pro tělesně postižené)
Pissouri pláž společenství Pissouri (zařízení pro tělesně postižené)
Santa Barbara pláž společenství Agios Tychonas
Vouppa beach pláž společenství Agios Tychonas (zařízení pro tělesně postižené).

 

 

 

 

 

 

V oblasti Larnaca jsou Modrou vlajkou označny tyto pláže: 
Castella pláž obce Larnaka
Mckenzie pláž obce Larnaka (zařízení pro tělesně postižené)
Phinikoudes pláž obce Larnaka  (zařízení pro tělesně postižené)
Yanathes pláž společenství Voroclini (zařízení pro tělesně postižené).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V oblasti Famagusta jsou Modrou vlajkou označny tyto pláže: 
Ammos tou Kampouri pláž obce Agia Napa
Agia Thekla pláž obce Agia Napa
Gliki Nero pláž obce Agia Napa
Katsarga pláž obce Agia Napa
Kermia pláž obce Agia Napa
Konnos pláž obce Agia Napa
Landa pláž obce Agia Napa (zařízení pro tělesně postižené)
Loukos tou Mandi pláž obce Agia Napa
Louma pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené)
Macronissos pláž obce Agia Napa
Nissi pláž obce Agia Napa  (zařízení pro tělesně postižené)
Nissi Bay pláž obce Agia Napa
Nissia Loumbardi pláž obce Paralimni
Pantahou pláž obce Agia Napa
Pernera-P pláž obce Paralimni
Pernera-A pláž obce Agia Napa
Potami pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené)
Protaras pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené)
Vathia Gonia pláž obce Agia Napa  (zařízení pro tělesně postižené)
Vrisi A pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené)
Vrisi B pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené)
Vrisi C pláž obce Paralimni  (zařízení pro tělesně postižené).


Měna od 1.1.2008 platí na Kypru EURO - pevný kurz 1 EUR = 0,585274 CYP. Na Kypru se platí spotřební daň, která činí 8 % z ceny výrobku nebo služeb. Kypr poskytuje moderní a dobře fungující bankovní služby založené na britském systému. Banky mají na ostrově mnoho poboček, které jsou vybaveny nejnovější technologií. Banky na celém Kypru jsou schopny měnit většinu měn v hotovosti nebo ve formě cestovních šeků. Většina kreditních karet je akceptována a půjčky v hotovosti pomocí Visa lze získat ve většině bank. Ve všech městech a dokonce v některých vesnicích fungují bankomaty. Bankovní účty v lokální měně i  v zahraniční měně lze bez problémů otevřít ve většině bank. Na bezpečnost a čistotu platebních transakcí dohlíží Centrální kyperská banka a nezávislé orgány. Banky jsou otevřené od pondělí do pátku 8.15 – 12.30. Některé banky mají k dispozici odpolední turistický servis, výjimkou je pondělí, kdy je i zde zavřeno. Nonstop jsou otevřené banky na letištích v Larnace a Pafosu a v Limassol Harbor (nonstop fungují pouze pro směnárenské operace). Bankomaty naleznete skoro ve všech městech a turistických oblastech, na severu ovšem pouze v Nicosia, Famagusta a Kyrenia.

Vízum a pobyt
Ostrov je rozdělený na dvě části - jižní Kypr obývají řečtí Kypřané, severní turečtí Kypřané. Jižní část spadá do EU, k jeho návštěvě proto stačí občanovi České republiky platný občanský průkaz. Abyste však mohli navštívit severní část ostrova, potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu zpět do České republiky.
Občané nečlenských států musí mít před vstupem na Kypr pracovní povolení. Občané mnoha evropských zemí, které nejsou členy EU, nemusí pro vstup do Kyperské republiky žádat o vízum, pokud jejich pobyt nepřesáhne dobu 3 měsíců.

Cestovní doklady na Kypr - platnými cestovními doklady jsou diplomatický pas, služební pas, cestovní pas, námořnická knížka, cestovní průkaz a občanský průkaz. Při pobytu na Kypru kratším 3 měsíců není třeba vízum. Občan ČR může jako doklad použít i platný občanský průkaz, musí být ale vydaný po roce 2001, aby měl zvláštní čtecí zónu. Nedoporučuje se však, aby občan ČR mladší 15 let, cestující s rodičem, cestoval bez vlastního cestovního dokladu pouze na základě zápisu v občanském průkaze rodičů.
Na přechodech z jižní do severní části se mohou turisté prokazovat pouze národním občanským průkazem. Severokyperská strana doposud vyžadovala vyplnění žádosti o vízum, na jehož základě vystavila příslušný dokument. Nepororučuje se pobyt na okupovaných územích přes noc. Orgány Kyperské republiky mohou při návratu na území kontrolovaná vládou požadovat předložení letenky jako důkazu, že občan vstoupil na Kypr legálně. Turistům, kteří by vstoupili na Kypr přes okupovaná území hrozí, že jim přechod na území kontrolovaná vládou nebude umožněn.
V současné době je v provozu 6 přechodů - Ledra Street, Ledra Palace (pouze pro pěší), Agios Dometios (pouze automobil), Pyla/Pergamos, Vryssoules/Deryneia/AgiosNicolaos, Astromeritis/Zodia. Předpokládá se otevření dalších přechodů.
Ztratíte-li cestovní doklad, je třeba získat náhradní na českém zastupitelském úřadu. Proto se doporučuje mít s sebou fotokopii  pasu s osobními údaji. Vhodné je mít i kopie dokladů o pojištění, kopie nebo čísla kreditních karet i telefonní číslo banky pro jejich případné zablokování.

Zastupitelské úřady: Kyperská ambasáda pro Českou republiku je na adrese Pod Hradbami 9, Praha 6, tel. 224 316 833, 224 319 961, fax 224 317 529, úřední hodiny po-pá 08.00 - 15.30. Slováci najdou kyperskou ambasádu ve Vídni na adrese Parking 20, A-1010 Vídeň, tel. 00431/513 06 30-1, fax 513 06 32.
Česká ambasáda na Kypru je na adrese 48 Arsinois Str., Acropolis, P.O. Box 5202, 1307 Nicosia, tel. 00357-22/421118, 314058, fax 00357-22/421059.
Honorární konzulát České republiky je také ve městě Limassolu na adrese 25B, Constantinou Paleologou Str., Limassol 3095, tel. 0035725/343111, fax 0035725/345834. Slovenskou ambasádu najdete na adrese 4 Kalamatas Str., Nicosia, tel. 00357/2/31 16 83, 31 16 81, fax 31 17 15.


Jachting na Kypru
Na 620 km dlouhém pobřeží kyperského ostrova je možné zažít na vlastní kůži snad každý druh vodního sportu - plavání, surfování, plachtění, potápění, nejrůznější projížďky na lodi, jet-ski a vodní lyžování, parasailing, atd. Jednotlivá letoviska jsou perfektně vybavená pro vodní sporty, ovšem vůbec nejlepší podmínky panují na plážích kolem míst Geroskipou, Limassol a Larnaca. V létě zde mírný vítr vytváří skvělé podmínky převážně pro začátečníky, zatímco zimní větry spíše uspokojí zkušené surfaře. Kypr je rozhodně po celý rok ideálním místem pro plachtění a pro plavbu na motorových jachtách.
Tak například v Larnackém zálivu bývá v zimě teplota 16 °C ve vodě a 17 C° na vzduchu, takže se v zimě plachtit bez obav dá. V létě zase moře u Larnaky přináší ty nejlepší podmínky pro plavby plachetnic, a to díky tamním větrům vanoucím od jihozápadu až jihu.
V přístavu samotném jsou pak jachty zcela chráněny před silným větrem. Marina v Larnace skýtá na 1 050 míst a do roku 2004 byly ještě přistavěny přístaviště před Korálovým zálivem v Paphosu a ve starém přístavu v Limassolu s dalšími 1 000 místy pro kotvení jachet.
Obě mariny, jak v Larnace, tak i v Limassolu, disponují též zařízeními pro opravy a údržbu jachet poháněných benzínem i naftou, je tam k dispozici elektřina, pitná voda, sprchy i "myčka". Marina Limassol 34° 42' 38.5236" N, 33° 10' 3.0468" E.