yachtyou.cz - Světovy online vyhledávač na pronájem lodí.
Panenské ostrovy

Americké Panenské ostrovy  jsou skupinka ostrovů v Karibském moři, které jsou nezačleněným územím Spojených států amerických. Tyto ostrovy jsou geograficky součástí Panenských ostrovů. Americké Panenské ostrovy sestávají ze tří hlavních ostrovů: Sv. Tomáše (83 km², 52 000 obyvatel, 2014), Sv. Jana (49 km², 4 300 obyvatel) a St. Croix (Sv. Kříže, 218 km², 54 000 obyvatel). Je to jediné místo ve Spojených státech, kde se jezdí vlevo.


 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Oficiální název: Americké Panenské ostrovy (angl. United States Virgin Islands), Kód země: VIR, hlavní město: Charlotte Amalie, 20 000 (2004), poloha: Karibik, 140 km východně od Portorika a západně od Britských Panenských ostrovů, plocha: 1 9102 km , počet obyvatel: 110 000 (2007), čas: středoevropský -5, telefonní předvolba: +1-340, státní svátek: 27. 3. (1917), Transfer Day (přechod z vlastnictví Dánska pod USA) , nezávislost: nejedná se o samostatnou zemi, ostrovy jsou součástí USA.
Adresa národního turistického úřadu: Virgin Islands Division of Tourism, P.O. Box 200, Cruz Bay, St. John, VI 00830 nebo U.S. Virgin Islands Department of Tourism, P.O. Box 6400, St. Thomas VI 00804.
Zastoupení v Evropě: Virgin Islands Division of Tourism, Molasses House, Clove Hitch Quay, Plantation Wharf, London, SW11 3TN, Velká Británie. Internet: www.usvitourism.vi ,  turistické regiony: Americké Panenské ostrovy se skládají ze 4 větších ostrovů - St.Croix, St. John, St. Thomas, Water Island.
Mapy - US Virgin Islands, různé mapy - http://mappery.com/maps-U.S.-Virgin-Islands
US Virgin Islands, interaktivní mapy - www.usvitourism.vi/explore_islands/st_croix
US Virgin Islands - www.lib.utexas.edu/maps/americas/virginislands.jpg

Letecká doprava - přímé letecké spojení z Evropy neexistuje. Dostanete se sem přes New York, Atlantu a další americká města. Mezi ostrovy se dá cestovat letadlem, vrtulníkem a trajektem.
Island Airlines, chartrová letecká společnost - www.islandairlinesllc.com
Air Center Helicopters, lety vrtulníkem - www.aircenterhelicopters.com
Bohlke International Airways, letecká společnost - www.bohlke.com
Cape Air, letecká společnost - www.flycapeair.com
Seaborne Airlines, letecká společnost - www.seaborneairlines.com
Sea Trans, trajekty mezi St. Thomas a St. Croix - www.goviseatrans.com/
Virgin Islands Port Authority, informace o letištích, trajektech - www.viport.com

Instituce - Office of Insular Affairs, úřad amerického Ministerstva vnitra spravující zámořská území USA v Pacifiku - www.doi.gov/oia/
Guvernér ostrova - www.governordejongh.com
Vláda Panenských ostrovů - www.gov.vi
Virgin Islands Tourism Association - www.worlddome.com
Informace - různé informace o ostrovech - www.worlddome.com, Yellowpages Caribbean, Zlaté stránky - www.yellowpages-caribbean.com
Kultura země, základní informace - www.everyculture.com/To-Z/United-States-Virgin-Islands.html
Virgin Voices, informace o kultuře, životním stylu na ostrovech - http://new.onepaper.com
Cestování - cestovní doklady: platný cestovní pas, celní předpisy: standardní předpisy jako ve většině zemí .
Velvyslanectví: není, nejbližší je ve Venezuele nebo v Havaně na Kubě.
Embajada de la República Checa, Calle Los Cedros, Qta. Isabel, Urbanización Country Club, 1060 Caracas, tel. 0058212/2611746, 2618528, internet: www.mzv.cz/caracas
Embajada de la República Checa, Ave. Kohly, No. 259, e/ 41 y 43, Nuevo Vedado, La Habana, tel. 00537/8833201, 8833467, internet: www.mzv.cz/havana
Velvyslanectví země u nás: Velvyslanectví Spojených států amerických, Tržiště 15, 118 01 Praha 1, tel. 257 022 000 Internet: http://czech.prague.usembassy.gov
Očkování: žádné povinné očkování, doporučuje se očkování proti hepatitidě
Ideální doba pro cestování: prosinec-květen, v létě se na ostrovech často vyskytují hurikány.
Měna: americký dolar (USD), jazyk: angličtina. Ostrovy patří k drahým destinacím. U skromnějšího ubytování a stravy je třeba počítat s cca 75 USD na den, pro náročnější je třeba počítat s částkou od 100 USD výše. Mimosezónní ceny jsou až o jednu třetinu nižší. Hotely přidávají k cenám ubytování taxu 8% a 10 – 15% poplatek za služby, restaurace účtují také 10 – 15% poplatek za služby nebo se tam očekává spropitné ve srovnatelné výši.
Panenské ostrovy byly původně osídleny Ciboneji, Kariby a Arawaky. Ostrovy byly pojmenovány Kryštofem Kolumbem na jeho druhé cestě v roce na Sv. Uršulu. Více než 300 let byly ostrovy v područí evropských mocností, Španělska, Británie, Nizozemska, Francie, Maltézských rytířů a Dánska, nejdéle však byly pod správou Dánska jako Dánská Západní Indie.
Dánská Západoindická společnost se usadila na Sv. Tomáši v roce 1672, na Sv. Janu v roce 1694 a odkoupila St. Croix od Francie v roce 1733. Ostrovy se staly dánskou královskou kolonií v roce 1754, jejich název v dánském překladu je Jomfruøerne. Cukrová třtina sklízená otroky poháněla ekonomiku ostrovů během 18. století a začátku 19. století, až do zakázání otroctví guvernérem Peterem von Scholtenem 3. července 1848.
Během námořní války v 1. světové válce se Spojené státy obávaly, že by ostrovy mohly být obsazeny Němci jako námořní základna. Znovu tedy nabídly Dánsku odkup ostrovů. Po několika měsících jednání byla odsouhlasena kupní částka 25 milionů dolarů. Následné referendum, uspořádané v roce 1916, potvrdilo s velkým rozdílem prodej ostrovů. Jednání bylo tedy nakonec ratifikováno 17. ledna 1917, kdy USA a Dánsko podepsaly dohodu. USA převzaly ostrovy 31. března, kdy teritorium přejmenovaly na Americké Panenské ostrovy.
Klima - ostrovy mají stálé počasí s průměrnou teplotou od 22 do 27ºC, voda Karibiku je příjemně teplá celý rok. Takzvané období dešťů nastává mezi zářím a listopadem, kdy může pršet až pět dní v měsíci. Vrchol turistické sezóny je od prosince do května, nejlepší období pro návštěvu země je mimo toto období, protože letoviska nejsou přelidněná a ceny klesají až o třetinu. Navíc časové období mezi dubnem a  srpnem je vhodnější pro potápěče, protože v tu dobu je klidnější počasí  a voda čistší a průzračnější.
Příroda - Ostrovy pokrývají částečně husté subtropické lesy, částečně tu jsou suché oblasti s kaktusy, na pobřeží se vyskytují i mokřiny s mangrovníky. Mezi zdejší typické rostliny patří různé druhy palem a nádherně barevné bougainvillie a voňavé jasmíny. Ostrovy jsou obklopeny korálovými útesy.

St. Thomas – největší z Amerických Panenských ostrovů  je největším a také nejnavštěvovanějším ostrovem Amerických Panenských ostrovů. Pyšní se neopakovatelnou atmosférou i nádhernou exotickou přírodou. Jelikož zde po celý rok panují tropické teploty, je možné jej navštívit prakticky kdykoliv. St. Thomas na vás čeká s otevřenou náručí a umožní vám prožít dny volna v typickém karibském duchu.
Základy bohatství tohoto ostrova byly položeny v 70. letech 17. století obchodníky Dánské západoindické společnosti. Dnešního hlavní město Charlotte Amalie vyrostlo z bezejmenné osady, která byla v minulosti vítaným zdrojem pitné vody nejen pro obchodníky, ale také pro piráty, jichž byl St. Thomas častým cílem. Na ostrově přebýval jeden z nejznámějších pirátů té doby – Edward Teache, který byl známý spíše pod přezdívkou Blackbeard neboli Černovous (zemřel roku 1718). Prosperující osada byla v roce 1691 pojmenována Charlotte Amalie, na počest dánské královny, manželky krále Christiana V. přístav St. Thomas Harbor, ostrov St. ThomasNa počátku 18. století již město žilo čilým obchodním ruchem, na nábřeží se nacházela skladiště hedvábí, zbraní, zlata a nejrůznějšího zboží, kterým Evropané platili za karibský rum, cukr, bavlnu a indigo. Místní obchodníci byli také dodavateli zbraní pro kolonisty válčící za nezávislost Spojených států amerických. V dobách, kdy plantáže na sousedním ostrově St. Croix zažívaly největší rozkvět, zastínil tento ostrov na nějaký čas i do té doby značně prosperující St. Thomas. Také hlavní město bylo roku 1775 přeneseno do Christianstedu na St. Croix. Do Charlotte Amalie se vrátilo až téměř po sto letech, roku 1871.
Ostrov St. Thomas rozkládající se na ploše 19 krát 5 kilometrů nabízí krajinu se zalesněnými pahorky, plnou bujné zeleně. Střední a východní pobřeží je dosti rozeklané a je lemováno malebnými zátokami, zálivy a plážemi, na nichž vyrostly moderní hotely. Pobřeží St. Thomas lemuje více než 40 nádherných pláží omývaných tyrkysovou vodou. Západní pobřeží zůstává dodnes nerozvinuté. Ve vnitrozemí se příkře zvedá 474 metrů vysoký vrchol Crown Mountain. Na jeho hřebenech a skalních útesech můžete zahlédnout četné prázdninové vilky. Na ostrově dnes žije okolo 50 tisíc obyvatel a tak je St. Thomas jedním z nejlidnatějších ostrovů celých Amerických panenských ostrovů. Počet obyvatel se každý den ještě prudce navyšuje o tisíce turistů, kteří sem přijíždějí na obrovských výletních lodích.Většina z nich míří k pozoruhodnému zálivu Magens Bay, v němž se rozkládá pláž jako z pohádky. Najdete zde nejkrásnější pláž ostrova, která se pravidelně umisťuje na předních příčkách v soutěžích o nejkrásnější pláže světa. Je tvořena 1,5 km dlouhým pásem toho nejjemnějšího písku a po celé své délce je lemována palmami. Pokud máte možnost, nevydávejte se sem o víkendu, protože zde bývá velmi rušno. Davy rekreantů pravidelně obsazují do posledního místečka také zdejší plážové bary a restaurace.
Na ostrově St. Thomas si na své přijdou vyznavači vodních sportů, potápění, rybolovu na otevřeném moři, ale také nadšení golfisté. Ti budou doslova uneseni z jedinečného golfového hřiště Mahogany Run. Tím nejoblíbenějším „sportem“, především tedy u žen, však zůstává bezpochyby honba za výhodnými nákupy a to jak v hlavním městě, tak i v mnoha letoviscích na pobřeží.

přístav St. Thomas Harbor v hlavním městě Charlotte AmalieHlavním městem je již několikrát zmiňované Charlotte Amalie, které se paprskovitě rozrůstá z dánského koloniálního centra. Město je ohraničeno přístavem St. Thomas Harbor, kde může kotvit i deset velkých lodí najednou. Hlavní obchodní zónou je Main Street, někdy nazývaná též Dronningens Gade, lemovaná obchůdky a řemeslnými dílnami plnými nejrůznějšího zboží. Na svou „kořist“ v podobě bohatého turisty zde čekají zdatní obchodníci, kteří své řemeslo umí stejně dobře jako jejich předci, jež zde prodávali v 18. století. Neméně zajímavé je také přilehlé bludiště úzkých uliček. Main Street je zkrátka srdcem historické části Charlotte Amalie, která se rozkládá od náměstí Rothschild Francis Market Square na západě až po Emancipation Park na východě. Z tohoto parku se můžete vydat na prohlídku jedné z nejvýznamnějších památek na ostrově – k pevnosti Fort Christian.
Fort Christian byla postavena v roce 1672 z tmavě červených cihel, proto ji při návštěvě hlavního města jen těžko přehlédnete. V současnosti v ní sídlí Muzeum Panenských ostrovů a v prostorách, které kdysi sloužily jako vězeňské cely, se dnes nachází galerie místního umění. Nejcennějším muzejním exponátem je starobylý drtič cukrové třtiny, který stojí na ústředním nádvoří. Byl poháněn zvířaty a dodnes je funkční, ale již se nepoužívá. Od pevnosti se naskýtá výhled na budovu dánských kasáren z 19. století. Rovněž tato budova upoutá pozornost svou barvou, byla totiž ozdobena nátěrem peprmintové zeleně. Dnes v ní sídlí zákonodárný sbor Panenských ostrovů. K pevnosti byla v roce 1874 přistavěna ještě stejně barevná věž s hodinami.
Nad Emancipation Parkem se zvedá vrch Government Hill protkaný sítí úzkých uliček a schodů lemovaných soukromými domy, veřejnými budovami i krásnými kostely. V blízkosti velkolepé bílé hlavní budovy zvané Government House postavené v neoklasickém stylu vede „99 schodů“ (ve skutečnosti jich je 103) až nahoru, k Černovousovu hradu (Blackbeard´s Castle). Z této kamenné strážní věže se naskýtá nádherný výhled na město.
Na kopci se nachází také Haagensenův dům, který si zde ve 30. letech 19. století nechal vystavět dánský bankéř a obchodník Hans Haagensen. Je obklopen terasovitými zahradami a jeho interiéry byly zařízeny v dobovém stylu. Slouží totiž jako pobočka městského muzea a před nedávnem prošel rekonstrukcí. Nedaleko stojí neméně krásná Villa Notman. V ulici Crystal Gade si můžete prohlédnout synagogu z roku 1833, která je obklopená palmami. První židovskou náboženskou obcí na St. Thomasu byli uprchlíci z nizozemského ostrova Sint Eustatius. Odtamtud byli vyhnáni kvůli své účasti na obchodu se zbraněmi během americké revoluce.
Hlavním kotvištěm výletních lodí v Charlotte Amalie jsou West Indian Company Docks (Doky Západoindické společnosti). Nachází se zde rovněž pobřežní základna turistické ponorky Atlantis Submarine. Výlet touto ponorkou je dobrou volbou v případě, že se chcete pokochat podmořskými krásami a zároveň se přitom nechcete namočit. Ponor do hloubky 27 metrů pod mořskou hladinu trvá přibližně hodinu a je doplněn výkladem. Zdejší útes je plný pozoruhodných měkkých i tvrdých korálů a pravidelně jej navštěvují nejrůznější druhy ryb včetně murén a také mořské želvy. pláž na ostrově St. Thomas
Lanovkou se můžete v Charlotte Amalie vypravit na vyhlídkovou plošinu Paradise Point, která se nachází ve výšce 210 metrů nad mořem. Z plošiny je nádherný výhled na přístav, okolní ostrůvky Hassel Island a Water Island. Za jasného dne je možné na obzoru zahlédnout také ostrov St. Croix. Na St. Thomasu byste si neměli nechat ujít ani Coral World Ocean Park, kde je k vidění obří nádrž o objemu 363 000 litrů a četná akvária plná vzácných mořských rostlin a živočichů. Mezi hlavní atrakce patří nádrž s rejnoky a také bazén, v němž je možné se živočichů i dotýkat. Park sousedí s rušnou pláží Coki Beach.
Nad zálivem Magens Bay se ve výšce 305 metrů nad mořem nachází dvouhektarová botanická zahrada, která vyrostla na pozemcích, jež bývaly v 19. století plantáží. Zahradu si dnes mohou návštěvníci projít po dřevěných chodníčcích, které vedou ve stínu chlebovníků a banánovníků. Během prohlídky je možné se kochat barevnými helikoniemi, zázvorem a více než 20 druhy orchidejí. K vidění jsou zde i ptačí voliéry, rybníčky plné rybek a vodopády. Na pozemcích se nachází také usedlost St. Peter Great House, která byla zrenovována a zařízena v dobovém stylu. V místní galerii je možné nakoupit tradiční karibské umění.

St. Croix – ostrov sedmi zemí  je s rozlohou 217 kilometrů čtverečních největším ze souostroví Amerických Panenských ostrovů. Je zajímavý především tím, že od roku 1493, kdy jej objevil Kryštof Kolumbus, byl následně pod nadvládou hned sedmi zemí. Každá z těchto zemí na St. Croix ze sebe něco zanechala a tak je ostrov zajímavou směsicí kultur, národností a zvyků.
St. Croix leží asi 64 km jižně od ostrova St. Thomas a hlavní skupiny celého souostroví. Mořeplavec Kryštof Kolumbus na konci 15. století přistál v zálivu Salt River Bay na severním pobřeží ostrova. Tehdy musel ustoupit před bojovným národem Karibů, kteří ostrov obývali. Přesto ale neváhal a prohlásil ostrov, který pojmenoval Santa Cruz (Svatý Kříž), za španělské území. V roce 1650 si však ostrov začala nárokovat Francie a tak byl název přeložen do francouzštiny na St. Croix. V roce 1733 ostrov zakoupilo Dánsko, ale jeho název se nezměnil a zůstal i nadále francouzský. Dějiny tohoto ostrova rozkládajícího se v Karibském moři jsou spjaty hned s několika zeměmi, postupně na něm vlálo sedm vlajek - španělská, francouzská, britská, holandská, maltských rytířů, dánská a americká. St. Croix - Americké Panenské ostrovyPo Britech zůstalo na ostrově řízení vlevo, po Dánech zase architektura v hlavním městě ostrova Christianstedu. Od roku 1917 patří ostrov Spojeným státům americkým, ale systém je zde poněkud zvláštní. Místní obyvatelé jsou sice američtí občané, ale nemají právo volit a v případě, že chtějí navštívit USA, musí létat přes celnici. Také mezi turisty nenarazíte na příliš mnoho Američanů, pro ně je ostrov málo rozvinutý a z toho důvodu jej moc nenavštěvují. Letadla sem létají jen několikrát týdně a tak se zde nesetkáte s davy plážíchtivých turistů. Díky tomu St. Croix dodnes připomíná Karibik z dob, kdy se všechno točilo okolo cukrové třtiny. Rozlehlé plantáže dnes už sice připomínají jen zbytky větrných mlýnů, které jsou ovšem neskutečně fotogenické.
I když není St. Croix tak zasažen turistickým ruchem jako ostatní okolní ostrovy, přesto má svým návštěvníkům co nabídnout. Potěšeni pobytem na ostrově však budou spíše batůžkáři a nenároční turisté, nikoliv milovníci luxusu. Kdo by zde hledal nějaké luxusní hotely nebo jinak rozvinutou turistickou infrastrukturu, bude pravděpodobně zklamán. Je to pravý Karibik, kde se můžete seznámit s životem obyčejných ostrovanů, kde panuje klid, pohoda a rozhodně se nikam nepospíchá.
Ostrov je v západní části hornatý a ve střední části se rozkládá úrodná zemědělská rovina, na níž se v minulosti pěstovala hlavně cukrová třtina. Vzhledem k jeho velikosti je možné ostrov autem projet za několik hodin. Za návštěvu stojí spousta míst, a pokud se vydáte po St. Croix Heritage Trail, což je značená naučná cesta, objevíte postupně na 200 lokalit, které mají velký kulturní a historický význam. Vynechat byste při pobytu na St. Croix rozhodně neměli hlavní město Christiansted postavené v krásném dánském slohu. Bylo založeno v roce 1733 na pobřeží klidného a útesem chráněného zálivu. Pojmenováno bylo po dánském králi Christianovi VI. Na nábřeží Národní historické pamětihodnosti Christiansted shlíží pevnost Fort Christiansvaern, která vypadá, jako by byla vymodelovaná ze žlutého marcipánu. Vystavěna byla v letech 1738 až 1749 a jejím hradbám dodnes dominuje elegantní černé dělo, které nebylo nikdy z nutnosti obrany použito. V horním podlaží pevnosti se nachází historická expozice. Před pevností si můžete prohlédnout dánskou celnici Old Danish Customs House z roku 1751. Stojí zde také vážní dům Scale House z 19. století, v němž se vážil a kontroloval lodní náklad, dále zvonice Steeple Building z roku 1735, bývalý kostel luteránů, který je dnes malým muzeem a původní skladiště společnosti West Indies & Guinea Company. Na nádvoří této společnosti se v minulosti pravidelně konaly aukce otroků.
Ulicí Company Street se dostanete k budově Apothecary Hall z roku 1832, v níž ej zřízena expozice předmětů pocházejících z předkolumbovské éry, které byly nalezeny na ostrově. Velmi zajímavé je St. Croix Archaeology Museum dokumentující lidské osídlení ostrova až do doby 5000 let před příchodem Kryštofa Kolumba. K vidění jsou zde korálky, šperky, keramika a pracovní nástroje, jako třeba hlavice seker. V ulici King Street si můžete prohlédnout vládní dům Government House, který byl ve 30. letech 19. století přestavěn z původně dvou měšťanských domů na rezidenci Petera von Scholtena. Řadu návštěvníků v Christianstedu láká nákupní středisko Kings Wharf, kde se dají dobře nakoupit potraviny, oblečení i suvenýry.
Dalším hezkým městem na St. Croix je Frederiksted na západním pobřeží. V roce 1998 prošlo město kompletní rekonstrukcí při příležitosti oslavy 150. výročí zrušení otroctví v dánských koloniích. Frederiksted působí oproti hlavnímu městu poněkud ospale, ožívá pouze v době příjezdu velkých výletních lodí. Městu dominuje rudá pevnost Fort Frederik z roku 1752, která nese jméno po králi Frederiku V. V několika místnostech jsou vystaveny kulturní a historické expozice. Střed města zkrášlují viktoriánské domy s dřevořezbami. Ve Frederikstedu se nachází Muzeum plantáže Whim, které sídlí v domě z 18. století. Interiéry jsou vybaveny dobovým nábytkem, včetně nádherné postele s nebesy. Na pozemku se nachází zřícenina starého cukerného mlýna. V blízkosti Frederikstedu se táhne dlouhá písečná pláž.
Další pozoruhodnosti ostrova jsou roztroušeny v okolí ústřední silnice Centerline Road. Jedním z hojně navštěvovaných míst je lihovar Cruzan Rum Distillery. Právě tento lihovar je největším komerčním rumovým lihovarem na Panenských ostrovech. Zájemci se mohou zúčastnit jeho prohlídky za plného provozu. Součástí prohlídky je videoprezentace, vysvětlení výrobního procesu průvodcem a ochutnávka s možností zakoupení hotového výrobku. Místní rum je nositelem mnoha ocenění. V nabídce je šest druhů neochucených rumů a dalších osm druhů rumů ochucených. Ostrov je obklopen korálovými útesy což uvítají především potápěči. Oblíbenou lokalitou je Cane Bay Wall nebo okolí neobydleného ostrova Buck. Ten leží asi 8 km od Christianstedu a je vyhlášený vynikajícími možnostmi potápění a šnorchlování. Korály jsou v těchto místech až 9 m vysoké a útesy ve zdejších vodách se staly útočištěm pro nejrozmanitější formy podmořského života.

St. John - přírodní klenot Panenských ostrovů - patřící pod Americké Panenské ostrovy leží asi 3 kilometry od sousedního ostrova St. Thomas, od kterého jej odděluje úžina Pillsbury Sound. Malinkatý St. John je považován za přírodní klenot souostroví, dvě třetiny ostrova tvoří Národní park Panenských ostrovů, který byl založen v roce 1956.
O založení tohoto národního parku se zasloužil miliardář Laurance Rockefeller, vnuk Johna D. Rockefellera, který daroval první kousek půdy. Tímto krokem ovšem sledoval především své vlastní zájmy, protože vyhlášením parku znemožnil komukoliv jinému stavět v blízkosti svého soukromého letoviska v zálivu Caneel Bay. Třetina ostrova, která už není součástí parku, zůstala do dnešních dní také téměř nedotčená. Krajina ostrova St. John je dosti kopcovitá a celý jeho povrch pokrývá hustý prales. Pobřeží je velmi členité, tvořené písčitými zálivy.
V koloniálních dobách byl St. John osázen cukrovou třtinou a bavlnou. Do historie ostrova se významně zapsal rok 1733, kdy na něm propukla jedna z nejúspěšnějších vzpour otroků. Tehdy otroci vyzbrojení mačetami na cukrovou třtinu bez milosti pozabíjeli všechny osadníky i posádku zdejší pevnosti. Po dlouhých devět měsíců se jim dařilo odolávat náporům dánského vojska. Povstání otroků bylo nakonec potlačeno s pomocí francouzských vojáků. Jedni z posledních vzbouřenců údajně ukončili svůj život skokem ze skaliska u Mary´s Point na severním pobřeží ostrova. Bylo to pro ně přijatelnější řešení, než se vydat zpět do rukou otrokářů. Od této události je na St. Johnu klid. Na ostrově v současnosti žije okolo 5000 obyvatel, kteří jsou z větší části přistěhovalci z hlavního ostrova St. Thomas a pak také Američané, které sem přilákal klid a karibská pohoda.
Většina návštěvníků připlouvá na St. John do přístavu Cruz Bay, kde jej vítají zástupy taxikářů toužících po výdělku. V přístavu se nachází také spousta obchodů a restaurací lemujících nábřeží. Za kopcem jižně od města se rozkládá záliv Great Cruz Bay, který je nejrušnější turistickou zónou na ostrově. Najdete zde několik letovisek s hotely. Mnoho návštěvníků se z Cruz Bay vydává na okružní cestu po ostrově, kterou je možné podniknout díky silnici North Shore Road. Předtím, než vyrazíte na cestu, můžete si ještě nakoupit v atraktivním nákupním středisku Mongoose Junction Mall nebo navštívit návštěvnické centrum Národního parku Panenských ostrovů. V něm jsou k vidění mapy ostrova, výstava o historii a přírodě.Ty nejlepší pláže ostrova najdete na severním pobřeží. Tam stojí za návštěvu krásná pláž Honeymoon Beach v zálivu Caneel Bay, záliv Hawksnest Bay se svými plážemi a především také nádherné zálivy Trunk Bay, Maho Bay a Cinnamon Bay. Z Maho Bay se dá dostat k plantáži Annaberg Plantation, kde si můžete projít zajímavou trasu podél větrného mlýna, základů chatrčí otroků, varny cukrové šťávy a skladu. Za návštěvu stojí také tichá vesnička Coral Bay, která byla původní osadou na St. Johnu.
Národní park Panenských ostrovů je možné rozdělit na suchozemskou a mořskou část. Ta suchozemská zahrnuje tři vrcholy dosahující výšky okolo 300 metrů nad mořem. Nejvyšším bodem je 389 metrů vysoká Bordeaux Mountain. Vše ve vnitrozemí ostrova bylo doslova pohlceno subtropickou směsí pralesní zeleně. Pod zelenou pokrývkou zmizely i plantážnické usedlosti, které zůstaly opuštěny. Park je protkán více než 20 značenými stezkami, které jsou ideální pro pěší turistiku. Vydat se můžete na krátké procházky okolo Cruz Bay, nebo na náročnější túry, jako je Reef Bay Trail. Ta vede z ústřední silnice Centerline Road až k jižnímu pobřeží. Během tohoto výletu se projdete tropickým pralesem, kolem zřícenin cukrového mlýna a uvidíte i do skály vytesané obrazce, které jsou dílem původních arawackých indiánů. Mořská část parku má rozlohu 2287 hektarů a nabízí naprosto vynikající podmínky pro potápění a šnorchlování. U severního pobřeží jsou vody velmi klidné a průzračné, jižní pobřeží je hůře dostupné, ale nachází se na něm krásná místa jako záliv Saltpond Bay a Lemeshur Bay. Pod hladinou je možné spatřit papouščí ryby, bodloky žluté, chňapaly, tarpony, kranasy, rejnoky a spoustu dalších pestrobarevných rybek. Ve vodách zálivu Trunk Bay je pro potápěče připravena 205 metrů dlouhá podvodní stezka, na níž jsou vyznačeny zajímavosti a zvláštnosti, na které je možné u útesů narazit. Ostrov St. John je známý tím, že se zde provozuje tzv. snuba, což je něco mezi potápěním a šnorchlováním – vzduch je totiž potápěči pumpován nad hladinou. K významné potápěčské lokalitě patří také nedaleký ostrůvek Watermelon Cay v zálivu Leinster Cay. 
K tak pestrému podmořskému životu v okolí St. John velkou měrou přispívají zdejší porosty mangrove u bažinatého pobřeží. Právě v nich se ryby a další mořští živočichové totiž rozmnožují. Nedaleko zálivu Maho Bay začíná stezka Francis Bay Trail, která je vybavena dřevěnými chodníčky, které vedou právě do nitra mangrovového porostu. Během výletu je možné spatřit v těchto místech volavky, husičky stromové, jespáky a spoustu dalších vodních ptáků, kteří tam přilétají za potravou. 

 

 

Jachting v Karibiku...jaká loď je pro plavbu v Karibiku nejvhodnější?...rozhodně katamarán. V Karibiku je stále teplé počasí a život probíhá většinu času na horní palubě. A katamarán má na horní palubě skoro vše, mimo kabin a toalet. Na palubě máte salon s kuchyní propojený velkými dveřmi, a rozměrný kokpit. Je na ní spousta místa na opalování včetně pohodlné sítě na ležení mezi plováky. Prostě je katamarán na relaxační plavbu v tropech nejlepší.
Kotvení... v Karibském moři fouká většinu času vítr ze stejného směru. Lodě jsou vybavené dobrými kotvami a kotví se často. Buď stojíte na kotvě u pláží a nebo stojíte přídí na kotvě a zádí se uvazujete dlouhým lanem na břeh. V obydlených oblastech vám s vyvázáním lana na břeh ochotně pomůže místní domorodec za pár karibských dolarů. Pomoc musíte přijmout, to patří k místním specifikům. Kdybyste ji odmítli, riskujete nepřízeň místních obyvatel.
Na co si dát pozor...plavba v Karibském moři je povolená pouze ve dne. Kdo tu jednou zažil černočernou tmu, která tu nastane, když nesvítí měsíc, to velmi dobře chápe. V Karibiku není moc navigačních světel a naopak je tu dost skalisek a útesů, které jsou v lepším případě označené dřevěnými kůly, v noci neviditelnými. Pokud hodláte plout v oblasti korálových útesů, plujte vždy, když je slunce vysoko a „čtěte vodu“. Na přídi mějte člověka, který se dívá do vody a dává pozor, zda je dostatečná hloubka. V oblasti korálových útesů nevěřte mapám, ani papírovým, ani elektronickým!