yachtyou.cz - Světovy online vyhledávač na pronájem lodí.
Malta

Malta se rozkládá na pěti ostrovech ve Středozemním moři, na jih od italského ostrova Sicílie, východně od Tuniska a na sever od Libye. Malta je jednou z nejmenších a nejhustěji osídlených zemí světa.Oficiální název: Maltská republika
(Repubblika ta´Malta, Republic of Malta)
Zkrácený název: Malta (Malta)
Člen Commonwealth
Státní zřízení: republika
Správní členění: 67 lokálních zastupitelstev
Státní svátky: 1. 1. Nový rok, 10. 2. Ztroskotání svatého Pavla, 19. 3. Den sv. Josefa, 31. 3. Den svobody, 1. 5. Svátek práce, 7. 6. Sedmý červen, 29. 6. Svatého Petra a Pavla,15. 8. Nanebevzetí Panny Marie, 8. 9. Svátek Panny Marie Vítězné, 21. 9. Den nezávislosti, 8. 12. Neposkvrněné početí, 13. 12. Den republiky, 25. 12. Vánoce.
Pohyblivé svátky: Velký Pátek, Velikonoční neděle
Čas: odpovídá středoevropskému času i v období letního času.

Hustota: 1179 obyvatel/ km2
Národnostní struktura: Malťané
Náboženství: římskokatolické 98 %.
Úřední jazyk: úřední řečí je maltština a angličtina. Maltština je semitský jazyk s románskými a arabskými prvky. Téměř všichni Malťané hovoří anglicky. Rozšířena je také italština.
Administrativní členění: neexistuje

Hlava státu: prezident Marie-Louise Coleiro Preca
Politické strany: Maltská strana práce (Partit Laburista- PL), Nacionalistická strana (Nationalist Party - NP) 
Vládnoucí strana: Maltská strana práce .
Nezávislost: 21. 9. 1964 (od Velké Británie).

Nejdůležitějšími odvětvími maltského hospodářství byly v roce 2015 velkoobchod a maloobchod, doprava, ubytovací a stravovací služby (22,6 %), veřejná správa, obrana, vzdělávání, zdravotní a sociální péče (18,8 %) a odborné, vědecké a technické činnosti, administrativní
a asistenční činnosti (12,5 %).
Hlavními vývozními trhy Malty jsou Německo, Francie a Hong Kong. Malta dováží nejvíce z Itálie, Nizozemska a Spojeného království.
Hlavní město: Valetta, rozloha: 315 km2,  počet obyvatel: 429 344 (2015), úřední jazyk EU: maltština a angličtina, politický systém: parlamentní republika,  vstup do EU 1. května 2004, měna - Euro, členem eurozóny od 1. ledna 2008, schengenského prostoru od
21. prosince 2007. 

POPIS
Pobřeží je krásné, rozmanité a nabízí několik krásných přírodních kotvišť. Například téměř úplně kruhová zátoka Dwejra Bay nedaleko Azurového okna na Gozu je jeden z nejdokonalejších přírodních přístavů, které jsem kdy viděl. Zátoky na severozápadním pobřeží nabízejí také přírodní zajímavosti, zejména severní část zátoky Gnejna Bay, podobně jako dvojice zátok na jihovýchodním cípu Malty po obou stranách mysu Ras il-Fniek. Další místa propagovaná často v turistických průvodních, jako je Blue Lagoon na Cominu jsou v sezóně ovšem tak nacpané turisty, že kotvení je tu téměř nemožné. Návštěvu dalších zajímavých míst, jako je třeba úzký mořský kaňon Wied L-Ghasri na Gozu komplikují vlny a je možná jen za skutečně ideálních podmínek.
Všude je ovšem nutné dávat si dobrý pozor na kameny u pobřeží. Mapy obvykle nemají dostatečné rozlišení, a pokud nemáte nějakou skutečně spolehlivou vlastní mapu, jsou při kotvení nutné hlídky na přídi a velmi obezřetná rychlost při zajíždění do zátok.
Je nutno zdůraznit, že vzhledem k tomu, že Maltai s Gozem má na délku něco přes 20 mil, bude týden strávený v tomto revíru takové motání pořád dokola. Ne, že by se nebylo kolem čeho motat, ale některé by to mohlo začít po pár dnech nudit.
Teplota vody se zde pohybuje od devatenácti v době Vánoc až po dvacet pět stupňů uprostřed léta, což činí Maltu celoročním revírem pro plachtařskou dovolenou. Na Maltě vládne celý rok vyvážené mořské klima, kdy v zimním období teploty jen zřídka klesnou pod příjemných 15 stupňů a v létě ne vždy atakují třicítku, která je u nás v Čechách v létě snad více běžná. Obvykle zde vane stálý vítr o síle 3-4 Bft., který jen výjimečně vybočí ze svého stereotypu, což jsou ideální turistické plachtařské podmínky. Krásné přírodní scenérie zálivů se zajímavými skalními útvary mohou večer vystřídat četné bary a kluby ve městech. Pobřeží Mal

Jachtařské služby

Pokud je měření sil a vzrušení to pravé pro Vás, tak vězte, že právě maltské vody jsou jedny z nejlepších pro soutěžní a dálkové plavby.
Nejznámnějšími v jachtařském kalendáři jsou bezesporu dva velké závody: Syrakusy - Malta a Rimini - Malta - Rimini. Nejlepším obdobím na závodní plachtění je od podzimu do poloviny léta.
Kromě třídenního bouřkového období v zimě jsou vanoucí větry ideální pro plachtění.
Severovýchodní Mistral a vlhčí jižní Sirocco Vám dodají potřebný vítr do plachet. Závody, které jsou dobrou zábavou pro závodníky i pro přihlížející, se konají mezi dubnem a listopadem. Pro více informací o závodech se obraťte na Královský maltský jachtklub na ostrově.

On-line aktuální počasí - Malta a Gozo

Mariny a kotviště

Malta se postupně stává atraktivním jachtařským centrem a je také vhodným místem pro zimní kotvení. Mariny jsou chráněny od otevřeného moře a tak můžete pohodlně žít na palubě i během zimních měsíců.
Kde zakotvit můžete vybírat z mnoha nádherných zátok a zálivů. Msida Marina, zátoka Grand Harbouru, nabízí kolem 274 kotevních míst. Další kotviště na celém souostroví se nadále rychle rozvíjejí. Nová marina je napláno-vána poblíže Vittoriosa, historické oblasti Tří měst, která se jako přístav využívala již za doby Féničanů.
Další kotviště se nacházejí v komplexu Portomaso Hilton v oblasti Paceville/St Juliians a několik kotvišť je k dispozici také na Gozu
v Mgarr Harbour.

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ostrově Manoel jsou také suché opravní doky, kde může Vaše loď projít zimní údržbou.

Kontakty a odkazy

Maltský úřad pro námořní plavbu - Malta Maritime Authority
Maritime House
Lascaris Wharf
Valletta
Tel: (00356) 250360/4
Fax: (00356) 250365

Ředitelství jachtařského centra, Malta - Yachting Centre Directorate, Malta
Jachtařské centrum vysílá a příjmá na kanálu 37. Pokud není na tomto kanále nikdo k dispozici, potom využijte mezinárodní kanály
8 nebo 9
Ta´Xbiex Sea Front
Ta´Xbiex
Tel: (00356) 332800
Fax: (00356) 332141
E-mail: info@mma.gov.mt
Web: www.mma.gov.mt

Ředitelství jachtařského centra, Gozo - Yachting Centre Directorate, Gozo
Mgarr Harbour
Mgarr
Gozo
Tel: (00356) 558856 / 7
Fax: (00356) 562672

Přístavní kontrola ve Vallettě - Valletta Port Control
Tel: (00356) 241363
Vysílá na velmi vysoké frekvenci na kanálech 9 a 12 a příjmá na kanálu 16, a to 24 hodin denně.


NOVÁ  ADRESA !!!
Maltská centrála cestovního ruchu Praha 1, Spálená ulice 51, 5.patro (budova KB, naproti stanici metra Národní třída)  tel. 224 815 378,
fax. 224 815 379, e-mail : info@malta-info.cz.

Na této stránce se poskytuje široké spektrum informací o Maltě. Něco z její historie, něco o jejích obyvatelích a kultuře, příležitosti k zahraničnímu podnikání a informace o tom, co byste měli znát, pokud se na Maltu chcete vydat jako turisté. Není možné pouštět se do detailů,  bude stačit k tomu, abyste se rozhodli pro návštěvu těchto přátelských ostrovů. Setkáte se tu s vlídným přijetím.